napidancsi

merülj el a múltban

Tu es Petrus?
Öt éve ért véget XVI. Benedek uralkodása, mely új ajtót nyitott az egyházban

2013. február 27-én, XVI. Benedeket, arany pápai mobilján utoljára tolják körbe a szent Péter bazilikában, hogy végleg elköszönhessen pápaként a zsúfolásig megtelt bazilikában híveitől. A misén az idős és megrendült szentatya, a "Te vagy Péter" Palestrina motettára vonult be, hogy az egyháztörténelemben harmadikként mondjon le önként Krisztus földi helytartójának címéről.

De mi vezetett az akkor 86 éves pápa lemondásáig? A liberálisok állították félre, vagy egy sor botrány jelentette hivatalának végét? Lassan talán kiderül.

benedek.jpg

A Scarano ügy
A tiszteletreméltó címet elnyerő, Nunzio Scarano 22 évig vezette a Vatikán könyvelését. Svájci számlái a luganoi székhelyű UBS banknál voltak, melyeket a vatikáni Apostoli Szék Vagyonkezelősége nevére nyitott. A püspök az IOR vatikáni bankban levő számláiról utalta át hatalmas összegeket Svájcba, melyek adomány formájában érkeztek. Az elmúlt években az ügyészség szerint „tetemes” összeg halmozódott fel a szóban forgó számlákon, a tranzakciókat vizsgáló hatóságok feltételezése szerint az adományok valójában Scarano vállalkozó ismerősei által Svájcba menekített összegek voltak.
Egy svájci trezorban pihent az a 40 millió euró is, melynek felét Scarano a letartóztatása előtt egy bérelt repülőgéppel akart Olaszországba hazahozni Giovanni Maria Zito, volt olasz titkosszolgálati ügynök segítségével, aki az ügyletért 2 százalékos „jutalékot”, azaz:
400 ezer eurót zsebelhetett volna be, ha a 20 millió eurót, 500 eurós címletekben sikeresen leszállítja a bankjegyekkel teletömött ,44 kilogrammos bőröndben.
Képtalálat a következőre: „monsignor scarano”
Mint kiderült, a pénz a három D’Amico salernói hajóflotta-tulajdonosé volt, akik eddig Scarano svájci számláin őrizték az olasz adóhatóságok elől eltitkolt vagyonukat. Ez a nemzetközi tengeri szállítmányozási társaság évente 600 millió dollár forgalmat bonyolít le. A céget már külföldi hatóságok is megfigyelés alatt tartották gyanús tranzakciók miatt, melyeket a szintén letartóztatott Giovanni Carenzio bróker irányított.
A nápolyi börtönben kihallgatott Carenzio nem válaszolt az ügyészek kérdéseire. A bróker, akivel szemben a múltban többször csalásért és ékszerlopásért már indult vizsgálat, mindeközben a konstantinápolyi Szent György-rend tagja, melyhez Scarano, de többek között Silvio Berlusconi olasz politikus és számos egyházi tekintély is tartozik. Scarano a többórás kihallgatása során elutasította az őt ért vádakat:
A tényeket nem tagadhatjuk de indokolatlan a korrupció vádja, meggyőződésünk, hogy Scarano azért járt el, hogy a barátait kisegítse.
nyilatkozott a Scarano püspök védőügyvédje.

S közben XVI. Benedek miniszter bíborosai is mozgolódni kezdtek. 2012. májusában kirúgták a pápa bankárának nevezett  Gotti Tedeschit anélkül, hogy megkérdezték volna Őszentségét. Az eljárás szimbolikus volt, jelezvén, hogy már nem a pápa irányít, hanem a Kúria, a pápai államtanács. A pápa csak utólag, újságokból értesült a döntésről, de nem akart szembemenni azzal a bíborosával, aki ezt a döntést meghozta.

Amerika küzdelme a pedofília ellen

Közben Amerika sem nem nézte jó szemmel a Vatikán bukdácsolását, hiszen az egyház cselekedetei közismerten nagy hatással vannak az USA-ban élő, latin amerikai bevándorló lakosságra.

Az amerikai egyház, XVI Benedek uralkodása alatt is súlyos pedofil bűnöktől szenvedett, ahol módszeresen védték egymást a tettesek. 1950 óta 16.000 gyermek vált szexuális áldozattá, mely hatására az amerikai püspöki karnak sürgősen cselekedni kellett. Elfogadtak egy állami rendeletet, mely szabályozta a gyermekekkel foglalkozó papok és egyházi személyek magatartását és több mint 3 milliárd dollár kártérítést fizettek ki az áldozatoknak. Ezzel az intézkedéssel sikeresen 12 alá vitték az éves papok által elkövetett pedofil cselekmények számát. Az ügyben sokat nyomozott a CIA és az FBI is és számos egyházi személyt elítéltek, akiket ki is zártak az egyházból.

Képtalálat a következőre: „usa catholic scandal”

Az amerikai vallási vezetők közben úgy éreztek, hogy XVI. Benedek nem tud rendet teremteni a káoszban és súlyos válságukban a szentatya magukra hagyta őket és nem foglalkozik kellő komolysággal az üggyel.

Ez a feszültség, valamint a korrupciós botrányok megrengették Szent Péter trónját, mely a világon 1.200.000.000 hívőnek parancsol erkölcsi kérdésekben. De hogy válhat ennyi ember lelki irányítójává egy olyan papi államgépezet, melyet szexuális visszaélések és pénzmosás gyanús banki ügyletek jellemeznek?

XVI. Benedek is kereste a választ és nem találta. Viszont szembe találta magát egy ellenálló, nem ok nélkül elégedetlen Kúriával, a saját adminisztrációval és úgy érezte, hogy jelen helyzetben nem ő a megfelelő személy Szent Péter trónjára.

Egyik elődje, VI. Adorján pápa is hasonló nehézségek közepette mondta magáról a krónikák szerint:

Még a legjobb szándékú emberek is születhetnek erényeikhez méltatlan korban!

XVI. Benedek jószándéka kevésnek bizonyult és hihetetlen cselekedetre szánta el magát. Lemondott.

Lemondását egészségügyi okokra hivatkozva mondta ki, és rövid időre a pápák nyári rezidenciájába, a Castel Gandolfoba költözött, hogy ott várja meg utóda beiktatását.

A közelgő konklávé sem volt botrányoktól mentes. Sajtóorgánumok már pápaként üdvözölték az olasz Angelo Scola kardinálist, aki az amerikai, változáspárti bíborosok legfőbb ellenfelének számított. De a konklávét rövid ülései közben, az amerikai földrész 33 kardinálisa győzte meg, hogy szakítani kell a múlttal és átláthatóságot, megújulást sürgetettek.

Ennek a megújulásnak a szószólójává választották meg Jorge Bergogliot, azaz Ferenc pápát, s a történet folytatása innentől mindenki számára közismert lehet.

S bár öt évvel ezelőtt, XVI. Benedek pápa utolsó nyilvános miséjén fél óráig állva tapsoltak a hívek és a főpapok, hogy megköszönjék munkáját, de lemondása kinyitott egy új ajtót az egyház számára. A teológus pápa lemondásával cselekedte a legjelentősebbet a világnak? Az idő majd eldönti ezt is.

Képtalálat a következőre: „pope benedict throne”

A bejegyzés trackback címe:

https://napidancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr3913704884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Kulturális érdekességekre vágysz, egy múzeumi bennfentes szemszögéből? Nem elégítenek ki a sablonos, közismert történetek? Itt nem közhelyszerű sztorikat találsz...

Címkék

Achillion (1) Ain Dara (1) Albánia (1) Alexandra Fjodorovna (1) Andrzej Duda (1) Aranykapu (1) Ausztria (1) Avignon (2) Bad Ischl (1) Bari (1) Bécs (1) Bókay-kert (1) bolsevik (1) bombázás (1) botrány (3) celeb (1) Charles Moreau (1) Cova da Iria (1) Demre (1) drágakő (1) Drezda (1) drezdai gyémánt (1) Erős Ágost (1) esterházy (3) Fatima (2) Fatimai titok (1) Ferenc József (1) Ferenc pápa (4) Feszty (1) Forradalom (1) Franciaország (1) Fransisco (1) Ganna (1) gróf (1) Grosz Bella (1) Grünes Gewölbe (1) háború (1) Habsburg (1) Harry herceg (1) Hatalom (1) Helén (1) herceg (1) hettita (1) Hofburg (1) I. Jézus Krisztus (1) II.Erzsébet (1) II. Miklós (1) India (1) Irodalom (2) Itália (1) IX. Piusz (1) Izrael (1) Jacinta (1) Jekatyerinburg (1) Jelcin (1) Jelenés (1) Jézus (1) Jókai (1) Kaiservilla (1) Károly Lajos (1) Képrablás (1) Keresztes háború (1) Kirill (2) Knightfall (1) Komáromi Csillagerőd (1) Korfu (1) Krakkó (1) Krisztus (1) Laborfalvy (1) Lady Diana (1) Laxenburg (1) lemondás (1) Lengyelország (1) Liget Budapest Projekt (1) lopás (1) Lucia (1) Ludovika (1) Lugi Lucheni (1) Madonna (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) Meghan Markle (1) Michael Kretschmer (1) Miksa (1) Mikulás (1) misszió (1) Misztikum (4) mitológia (1) Moszkva (2) műkincstolvaj (2) Munkácsy Mihály (1) Művészet (4) Myra (1) Nápoly (1) Natália nővér (1) Olaszország (1) OMRRK (1) Oroszország (3) ortodox (1) Pantheon (1) pápa (1) Pápa (5) Portugália (1) pravoszláv (1) pszichológia (1) Putyin (2) Raffaello (1) reibergi dóm (1) Róma (3) Romanov (1) Román Csarnok (1) Salamon temploma (1) Santa Claus (1) Schönbrunn (1) Siratófal (1) Sisi (1) sussexi herceg (1) szent (3) Szent Grál (1) Szent Miklós (1) Szépművészeti Múzeum (2) Szép Fülöp (1) Szíria (1) templom (1) Templomosok (1) Teréz anya (1) Titok (1) Törökország (2) Történelem (11) USA (1) V. Celesztin (1) Vatikán (1) Velence (1) Veszprém (1) VI. György (1) VIII. Bonifác (2) VIII. Edvárd (1) Wallis Simpson (1) Windsor-ház (1) XVI. Benedek (1) Zsófia (1) Zwinger (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása