napidancsi

merülj el a múltban

Mikulás a diplomáciai botrányok kereszttüzében

Több mint 1700 éve született szent, de egy joviális apókaként ismeri a világ. Oroszország, Görögország és végső soron a keleti ortodox vallás legnagyobb patrónusa és mégis egy piros ruhás ajándékosztó öregemberként él a köztudatban. Csontjaiért szent háborúk dúltak, országok vesztek össze rajta. Végül Ferenc pápa enyhít a diplomáciai feszültségeken és 2017. nyarán „roadshowra” engedi a feltételezett, 1700 éves csontokat Moszkvába, hogy Putyin meghajolhasson előtte. De ki volt a Mikulás és miféle bonyodalmakat okoz mind a mai napig?   

Életéről keveset tudunk ennek a máig legendás alaknak. Kis-Ázsiában született, valószínűleg gazdag, görög kereskedőcsaládban, akit szülei elvesztése után rokonai neveltek fel. Ekkor ismerkedett meg a keresztény vallással és hamar jámborságáról lett híres. Örökölt vagyonát a krisztusi tanok jegyében szétosztotta a nélkülözők között és a legenda szerint égi jelre választották meg Myra püspökévé. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése idején börtönbe került, de épségben kiszabadult, majd részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. Emberszeretete és jótékonykodása révén már életében szentként tisztelték. Ebből az időből származik az a legendája, mely szerint Myrában élt egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem volt pénze hozományra. Miklóshoz is eljutott a hír, ám a püspök túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Az éjszaka leple alatt három pénzzel teli erszényt dobott be az apának, így a lányok megmenekültek attól, hogy örömlánynak adják őket. Miklós e tettéért a hajadonok és az aggszüzek védőszentje is, s oltalmazója a házasságnak és az anyaságnak.

A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki az ajándékozó, jókat megjutalmazó Mikulás-kultusz, mint népszokás. (A Mikulás a Miklós név cseh és szlovák alakja.)

Mivel hagyományosan az ortodoxia legnagyobb védőszentje, a középkorban Magyarországon is elterjedt tisztelete, a bizánci kapcsolatok révén. Innen ered Kunszentmiklós és Szigetszentmiklós neve is.

Ismertsége olyan nagy volt, hogy a 343. december 6-i halálát követően templomot emeltek sírja fölé és zarándokok ezrei látogatták. 1071-ben azonban fordulat következett be Kis-Ázsia térségében és Myra városát elfoglalták a szeldzsukok, majd baljós évek jöttek, a térség csatatérré változott. Ezt a zavaros időszakot használta ki Bari leleményes hajóhada és 1087-ben elhozták a templomban rejlő, messze földön tisztelt Miklós püspök testét. Új, itáliai bazilikájának oltárában a relikviát maga, II. Orbán pápa helyezte el, ünnepélyes keretek között.

Tény az is, hogy Velence „gyűjtögető” katonái is osztoztak a szent testének kimenekítésében. Az apróbb csonttöredékeket összeszedték a sírból és Velencében ők is építettek számára díszes oltárt, templomot.

A csontokról azóta megállapították, hogy mindkét itáliai városban található töredékek, egyazon test darabjai.

 

A közben eltelt évszázadok során a turizmus egyre fejlettebb „iparággá” változott, nem kevésbé a zarándoklat altípusa is.

Ebben a fejlődő szellemben, a török kormány megelégelte a relikviák idegen földön „raboskodását” és valóságos diplomáciai hadjáratot indított azok visszaszerzésére. Bár évente eddig több százezer ortodox, főleg orosz nemzetiségű zarándok érkezett a török Demrébe, (egykori Myra) hogy egy kellemes all inclusive nyaralást, szó szerint megszenteljen demrei sírlátogatással is, de a török kormány úgy döntött, nem elég az üdülőknek az üres szarkofág. A tartalom is szükséges a kellő tisztelethez. Levelet írtak az olasz kormánynak, de még a Vatikánnak is, hogy a csontok térjenek haza a szeretett püspökük eredeti lakóhelyére.

A Vatikán eddig alapvetően a csontok Bariban tartását szorgalmazta és minden évben, május 19-én még egy külön szertartással is megemlékezett az Olaszországban található sírnál, mégpedig úgy, hogy a maradványok által árasztott csodálatos hatású és illatú vizet körmenet keretében végighordozták a fesztivál hangulatú város utcáin.

Később a Szentszék még azt is engedélyezte, hogy a sír koponyájával kapcsolatban vizsgálat induljon. A liverpooli egyetem kutatócsoportja pontosan 3 éve prezentálta a Mikulás „eddigi legrealisztikusabb arcát” és megállapították, hogy az általunk elképzelt, hosszú szakállú, kedves, kerek fejű, idős bácsi képe, bizony nagyon közel áll a valósághoz. A csontoknak tehát maradniuk kellett, a törökökhöz nem tért vissza az áhított holttest és az orosz turisták is kezdtek megfogyatkozni a két ország között dúló, fokozódó politikai feszültségek miatt.

Az állóvíz idén némileg még jobban felkavarodni látszik, miszerint török régészek októberben bejelentették, hogy megtalálták szent Miklós igazi holttestét, a demrei bazilika alatt. Az általuk indított kutatások alapján úgy tűnik, hogy a mozaikpadló alatt eddig érintetlen szentély és egy szarkofág található. Továbbá azt állítják, hogy a Bariban, valamint Velencében található csontok, valószínű valaki „máséi” lehetnek.

A bejelentést sikerült úgy időzíteniük, hogy Ferenc pápa és Kirill orosz páriárka között kötött 2016-os havannai egyezmény értelmében, idén nyáron szent Miklós itáliai ereklyéi már megjárták Moszkvát. Kirillen kívül minden egyház méltóság, sőt még maga Vlagyimir Putyin is megcsókolta a színarany kazettában tárolt szent maradványokat. Hatalmas ünnepség volt Oroszországban és hívek százezrei tódultak az orosz templomokba. Hamis csontoknak rendeztek volna milliós ünnepségeket?

Ezt valószínűleg, minden kétséget kizáróan nem fogják tudni megmondani. De így lett egy szerény, a szegényeket istápoló szentből, szétszórt csontváz és diplomáciai hadviselés.

Miközben a világ a Mikulást, Santa Claust, Sinterkaast, vagy Sint-Niklaast várja, ne felejtsük el, hogy élt egyszer egy szerény ember, aki segített embertársain. S bár halála után is népszerűsége töretlen, de a körülötte generált botrányok sokasága időről-időre, valakinek, valamilyen módon, mindig érdekében áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://napidancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr2813444091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2017.12.06. 16:49:32

Szintén találni Mihály könyvében olyan részletek, melyeket nem szívesen ismételnek, propagálnak Miklós szentséges életét reklámozó keresztény társaink. Ilyen az a közlés, mikor Miklóst beiktatják és elnyeri a püspöki széket, majd bemutatkozásnak leromboltatja Myra városa több évszázados Artemisz templomát. Máshol a Nikaiai zsinaton történt szerepléséről azt olvashatjuk, hogy arcul ütötte, felpofozta idős püspöktársát, Áriust, mert nem értett egyet annak elméletével. És a keresztény legenda szerint még itt is csoda történt.
A zsinati törvény, - amit a gyűlés elején megszerkesztettek – kimondta, aki  megüti, megrúgja, vagy bármily fizikai erőszakot alkalmaz egy püspöktársával szemben, az azonnal megfosztatik a püspöki székétől és a gyűlést szégyenszemre el kell hagynia. Ennek ellenére a bátor szívű Miklós mégis megütötte püspöktársát, de még mielőtt Miklóst büntetésképp megfosztották volna rangjától és hatalmától, hirtelen a semmiből megjelent Jézus és Szent Theotokhosz és közölték az ott egybegyűlt püspökökkel: Miklós ártatlan, mert egyedül az igazságszeretete vezényelte tettében, és nem szenvedély vagy gyűlölet szorította össze öklét, mikor idős társát megütötte. Jézus és a szentséges Theotokhosz elérte a püspöki kar kegyes elnézését, és ezért nem lett megbüntetve Miklós a níkaiai zsinaton. Hát lehet valakinek ezeknél jobb prókátora?

E.Katolnai 2017.12.06. 16:49:37

Szent Miklós életére semmilyen kortárs vagy kicsit később szerkesztett életrajz, - mely történelmileg hiteles adatokat tartalmazna - nincs birtokunkban. Élete, csodatételei elmesélésére a leggyakrabban használt munka a XIII. századból származó 'Legenda Aurea', melyben olyan fantasztikus dolgokat találni, hogy Miklós már a születésének napján felállt a fürdőkádjában.
Az első történelmileg bizonyított feljegyzések Miklósról, Archimandritei Mihálytól vannak a VIII. század végéről, kb. 350 évvel későbbről, mint amikor Miklós állítólag élt. Művének címe: 'A Szentséges Miklós Atyának Élete, Munkája, Csodatételei'. Mihály atya közléseit azért nem szabad komolyan venni, mert sehol nem utal arra: honnét vette adatait, milyen forrásokból merített, ami nem is csoda hiszen nevét, csodatételeit korábban nem ismerték. Természetesen nem mindent ő talált ki, hiszen Miklós legendája több töredék összedolgozásából született meg, de kétségtelen Mihály atyának szabadon szárnyaló fantáziája lehetett. Más, nálánál későbbi hivatkozások sem jelölnek meg semmilyen Mihályt megelőző kútfőt, mint a VIII. század, - mely már önmagában is magáért beszél. Myra városában, - ahol állítólag Miklós tevékenykedett -, nem létezett semmilyen Miklósra utaló hagyomány egészen a IX. századig, mikor a síremlékét is hirtelen megtalálták, benne a szent életű püspök hiánytalanul meglévő csontvázával.

Leírás

Kulturális érdekességekre vágysz, egy múzeumi bennfentes szemszögéből? Nem elégítenek ki a sablonos, közismert történetek? Itt nem közhelyszerű sztorikat találsz...

Címkék

Achillion (1) Ain Dara (1) Albánia (1) Alexandra Fjodorovna (1) Andrzej Duda (1) Aranykapu (1) Ausztria (1) Avignon (2) Bad Ischl (1) Bari (1) Bécs (1) Bókay-kert (1) bolsevik (1) bombázás (1) botrány (3) celeb (1) Charles Moreau (1) Cova da Iria (1) Demre (1) drágakő (1) Drezda (1) drezdai gyémánt (1) Erős Ágost (1) esterházy (3) Fatima (2) Fatimai titok (1) Ferenc József (1) Ferenc pápa (4) Feszty (1) Forradalom (1) Franciaország (1) Fransisco (1) Ganna (1) gróf (1) Grosz Bella (1) Grünes Gewölbe (1) háború (1) Habsburg (1) Harry herceg (1) Hatalom (1) Helén (1) herceg (1) hettita (1) Hofburg (1) I. Jézus Krisztus (1) II.Erzsébet (1) II. Miklós (1) India (1) Irodalom (2) Itália (1) IX. Piusz (1) Izrael (1) Jacinta (1) Jekatyerinburg (1) Jelcin (1) Jelenés (1) Jézus (1) Jókai (1) Kaiservilla (1) Károly Lajos (1) Képrablás (1) Keresztes háború (1) Kirill (2) Knightfall (1) Komáromi Csillagerőd (1) Korfu (1) Krakkó (1) Krisztus (1) Laborfalvy (1) Lady Diana (1) Laxenburg (1) lemondás (1) Lengyelország (1) Liget Budapest Projekt (1) lopás (1) Lucia (1) Ludovika (1) Lugi Lucheni (1) Madonna (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) Meghan Markle (1) Michael Kretschmer (1) Miksa (1) Mikulás (1) misszió (1) Misztikum (4) mitológia (1) Moszkva (2) műkincstolvaj (2) Munkácsy Mihály (1) Művészet (4) Myra (1) Nápoly (1) Natália nővér (1) Olaszország (1) OMRRK (1) Oroszország (3) ortodox (1) Pantheon (1) pápa (1) Pápa (5) Portugália (1) pravoszláv (1) pszichológia (1) Putyin (2) Raffaello (1) reibergi dóm (1) Róma (3) Romanov (1) Román Csarnok (1) Salamon temploma (1) Santa Claus (1) Schönbrunn (1) Siratófal (1) Sisi (1) sussexi herceg (1) szent (3) Szent Grál (1) Szent Miklós (1) Szépművészeti Múzeum (2) Szép Fülöp (1) Szíria (1) templom (1) Templomosok (1) Teréz anya (1) Titok (1) Törökország (2) Történelem (11) USA (1) V. Celesztin (1) Vatikán (1) Velence (1) Veszprém (1) VI. György (1) VIII. Bonifác (2) VIII. Edvárd (1) Wallis Simpson (1) Windsor-ház (1) XVI. Benedek (1) Zsófia (1) Zwinger (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása