napidancsi

merülj el a múltban

A béke jegyében semmisült meg Salamon templomának Közel-keleti párja

Miközben Törökország a Közel-keleti rend és béke jegyében Szíriát bombázza, a műemlékek sem maradhatnak le a háború borzalmainak listájáról

         Mint ismeretes, a török hadsereg 2016. augusztusának végén indította az Eufrátesz Pajzsa nevű, első szíriai hadműveletét, amellyel az Iszlám Államot igyekezett volna megtörni, illetve a kurdokat visszaszorítani az Eufrátesztől keletre. A törököket zavarta, hogy a kurdok addigra már megkezdték az Iszlám Állam elleni hadjáratukat, és nem akarták, hogy a visszaszoruló terrorállam területe a kurdok kezére kerüljön. Ezért bejelentették, hogy inkább maguk győzik le az Iszlám Államot, és ha ez a kurdoknak nem tetszik, akkor őket is erővel jobb belátásra bírják.

       Plusz a helyzet azért volt igazán különös, mert az oroszok és az amerikaiak sokáig egymás ellen harcoló oldalakat támogattak a szíriai polgárháborúban, de a kurdok irányította északi tartományok mindkét félnek hasznosak voltak. Mostanra azonban a szíriai kurdok nyugati területe nagyhatalmi védelem nélkül maradt, és pár napja több tucat légicsapás érte Afrint, a legnyugatibb kurd megyét Szíriában.

afrin-temple.jpgmaxresdefault_1.jpg

Ennek a katonai támadásnak lett áldozata most Ain Dara temploma, mely több szempontból is érdekes és izgalmas ókori lelete volt a világtörténelemnek. A templomot sokan úgy ismerték, mint az „óriások templomát”, hiszen gigantikus, egy méter körüli lábnyomvésetei igazán látványosak és misztikusnak hatottak padlózaton. 

        A templom eredetileg több fázisban épült, ie. 1300-740 között, de a körülötte lévő város azonban csak az ún. arámi periódusban, ie. 1200—740 között volt lakott. A várost III. Tukulti-apil-Ésarra asszír király seregei pusztították el

      A romjaiban is szép, újhettita-arámi templom építészeti különlegességeit szárnyas szfinxei és nagy méretű bazalt oroszlánjai jelentették, melyek egyfajta védelmezőjeként jelentek meg az isteni szférának.

De mitől olyan katasztrofális a templom lerombolása?

solomons-temple-interior.jpg     

Izrael is méltán lehet szomorú a pusztítások láttán, hiszen az ősi Salamon által emelt templom testvéreként is tekintenek a történészek a templom szerkezetére. A város felett elhelyezkedő pozíciójával, keskeny, magas, két oszlopos portikuszával, hosszú folyosójával és legbelül elhelyezkedő fő szentélyével lényeges egyezést mutat, a mára csak Siratófalként aposztrofált, egykori zsidó nagytemplom párjával.  A Salamon templom bibliai leírásából azonosítható 65 elem közül, 33 ott volt Ain Dara templomában is, ami méreteiben és arányaiban is szinte megegyezett vele.

      Bár a régészek szerint falait a területen megszokott agyagtéglából készítették és kemény kőlapokkal burkolták, melyekből ma már csak az alapzat volt látható, mégis sok mindenre engedett következtetni, ez a romjaiban is híres, nagyszabású templomrom.

            S a rengeteg emberélet mellett, még hány régészeti szenzációnak kell eltűnnie végleg a föld színéről, hogy valamikor béke legyen? Reméljük valaki már tudja a választ.

ain_dara_lion_1993_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napidancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr4713614845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Kulturális érdekességekre vágysz, egy múzeumi bennfentes szemszögéből? Nem elégítenek ki a sablonos, közismert történetek? Itt nem közhelyszerű sztorikat találsz...

Címkék

Achillion (1) Ain Dara (1) Albánia (1) Alexandra Fjodorovna (1) Andrzej Duda (1) Aranykapu (1) Ausztria (1) Avignon (2) Bad Ischl (1) Bari (1) Bécs (1) Bókay-kert (1) bolsevik (1) bombázás (1) botrány (3) celeb (1) Charles Moreau (1) Cova da Iria (1) Demre (1) drágakő (1) Drezda (1) drezdai gyémánt (1) Erős Ágost (1) esterházy (3) Fatima (2) Fatimai titok (1) Ferenc József (1) Ferenc pápa (4) Feszty (1) Forradalom (1) Franciaország (1) Fransisco (1) Ganna (1) gróf (1) Grosz Bella (1) Grünes Gewölbe (1) háború (1) Habsburg (1) Harry herceg (1) Hatalom (1) Helén (1) herceg (1) hettita (1) Hofburg (1) I. Jézus Krisztus (1) II.Erzsébet (1) II. Miklós (1) India (1) Irodalom (2) Itália (1) IX. Piusz (1) Izrael (1) Jacinta (1) Jekatyerinburg (1) Jelcin (1) Jelenés (1) Jézus (1) Jókai (1) Kaiservilla (1) Károly Lajos (1) Képrablás (1) Keresztes háború (1) Kirill (2) Knightfall (1) Komáromi Csillagerőd (1) Korfu (1) Krakkó (1) Krisztus (1) Laborfalvy (1) Lady Diana (1) Laxenburg (1) lemondás (1) Lengyelország (1) Liget Budapest Projekt (1) lopás (1) Lucia (1) Ludovika (1) Lugi Lucheni (1) Madonna (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) Meghan Markle (1) Michael Kretschmer (1) Miksa (1) Mikulás (1) misszió (1) Misztikum (4) mitológia (1) Moszkva (2) műkincstolvaj (2) Munkácsy Mihály (1) Művészet (4) Myra (1) Nápoly (1) Natália nővér (1) Olaszország (1) OMRRK (1) Oroszország (3) ortodox (1) Pantheon (1) pápa (1) Pápa (5) Portugália (1) pravoszláv (1) pszichológia (1) Putyin (2) Raffaello (1) reibergi dóm (1) Róma (3) Romanov (1) Román Csarnok (1) Salamon temploma (1) Santa Claus (1) Schönbrunn (1) Siratófal (1) Sisi (1) sussexi herceg (1) szent (3) Szent Grál (1) Szent Miklós (1) Szépművészeti Múzeum (2) Szép Fülöp (1) Szíria (1) templom (1) Templomosok (1) Teréz anya (1) Titok (1) Törökország (2) Történelem (11) USA (1) V. Celesztin (1) Vatikán (1) Velence (1) Veszprém (1) VI. György (1) VIII. Bonifác (2) VIII. Edvárd (1) Wallis Simpson (1) Windsor-ház (1) XVI. Benedek (1) Zsófia (1) Zwinger (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása