napidancsi

merülj el a múltban

Fatima baljós szentsége és szenvedő látnokai

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án, három gyermek egy kis nyájat őrzött a portugáliai Fátima város melletti, Cova da Iria nevű helyen. A gyermekek Lúcia, unokaöccse Francisco, valamint unokahúga, Jacinta voltak. A déli rózsafüzér-imádság után hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Ijedtükben elhatározták, hogy hazasietnek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, ahol láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért tartott. A nő azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek el Cova da Iriaba. A gyermekek így is tettek, és a hölgy vakító fehérségben mind az ötször eljött hozzájuk.

 

A fatimai látomások dokumentációja rendkívül összetett, több pápai küldött és vatikáni szervezet is behatóan foglalkozott azok eredetiségével és jelentésével.

A látomások között a gyermekeknek a fatimai asszony megmutatta a poklot, felszólította őket végtelen imádkozásra és kérte tőlük, hogy szervezzék meg Oroszország felajánlását az ő tiszteletére. Ha kérésemet teljesítik, Oroszország meg fog térni, és béke lesz; ha nem, elterjeszti tévtanait a világban, háborúkat és az Egyház üldözését okozva. A jókat fel fogják áldozni, a Szentatya sokat fog szenvedni, nemzetek fognak elpusztulni.- szólt baljósan a sugárzó asszony.

A harmadik jövendölés, melyet csak 2000-ben, a Hittani Kongregáció akkori vezetője Ratzinger bíboros (2005-től XVI. Benedek pápa) hozott nyilvánosságra, egy fehér ruhás püspök lőfegyveres megöléséről szólt.

 

Oroszországot és a világot, azóta szinte mindegyik pápa felajánlotta Szűz Mária tiszteletére. A hely kultusza közben saját életre kelt és mára évente 5 millió zarándok látogatja a jelenések helyszínét.

A fehér ruhás nő megjelenésének helyén kápolnát, a kápolna köré templomot, majd bazilikát emeltek.

Jose Thedim képzőművész 1946-ban, a már apácaként élő, 39 éves Lucia nővér, látnok iránymutatása alapján elkészítette a fehér ruhás asszony hiteles mását, melyet azóta több pápa is Jézus szenvedését és feltámadását szimbolizáló színarany rózsával ajándékozott meg. A szobor kezében mindig rózsafüzér lóg.

 

A fatimai titkok folyamatosan kerültek napvilágra, mivel Lucia nővér, hosszú élete során, egyházi elöljárói és pápai utasításra papírra vetette azokat. Egyszerűen féltek, hogy a titkok teljes felfedése előtt meghal az azokat ismerő, még élő szemtanú. Az első két titok így hamar ismerté vált a világ számára, engesztelő imaláncok és mozgalmak indultak el általa. A harmadik titkot, Szent XXIII. János pápa és Boldog VI. Pál pápa is lepecsételte és a legszigorúbban őrzött Szent Officiumba, azaz a Titkos Vatikáni levéltárba záratta. Azt mondták, még a világ nincs felkészülve a borzalmas, harmadik titok megismerésére. A pletykák világvégéről és hatalmas katakrizmáról szóltak, de az információ rejtve maradt.

Szent II. János Pál hamar átértékelte a dokumentumot és annak tartalmát. 1981. május 13-án, pontosan az első jelenések 64. évfordulóján, Rómában, a Szent Péter téren merényletet követtek el ellene. Kórházi lábadozása alatt magához kérette a harmadik titkot tartalmazó borítékot. A levelet elolvasva a pápa magára ismert a "fehérbe öltözött püspök" alakjában. A fatimai jelenések első napja és a merénylet napja közötti egybeesés alapján a következőket mondta: "Nem tudom, ki adta a fegyvert a gyilkos kezébe, de azt tudom, hogy ki térítette el a golyót. Egy láthatatlan kéz, egy anyai kéz irányította a golyó pályáját.”- vagyis a fatimai fehér ruhás asszony közbenjárásával magyarázta túlélését.

Ennek emlékére a szentatya a belőle kioperált lövedéket a fatimai Madonna szobrának színarany koronájába helyeztette el.

 

De ne feledkezzünk el a másik két látnok kisgyermekről sem. Lucia nővér unokatestvérei tíz évesen haltak meg, bár túlvilági dicsőségükre, Ferenc pápa május 13-án, a jelenések századik évfordulója alkalmából szentté avatta őket.

Fransisco és Jacinta a legkisebbek voltak a nyolc fős portugál, szegény családban. Olyanok, mit minden helyi, falusi gyermek akkor: játékosak, életvidámak, de iskolázatlanok. Lelkesedéssel őrizték unokatestérükkel, Luciával a rájuk bízott nyájat. Énekeltek, játszottak és az adott napszakban buzgón imádkoztak. Szerény, de vidám gyermekkoruk azonban drasztikusan véget ért, 1917. május 13-val.

A jelenések hírét még saját anyjuk sem fogadta el tőlük és ettől kezdve a falu plébánosától kezdve a helyi püspökön át mindenki hazugsággal vádolta őket. Mindez csak akkor enyhült valamelyest, amikor 1917. október 13-án megtörtént a körülbelül hetvenezer zarándok előtt az úgynevezett fatimai napcsoda, melyet a fehér ruhás nő jövendölt meg.

Ettől kezdve hátralévő rövid életüket a baljós Mária-jelenések kísérték.

A kis hétéves Jacinta, a pokol látomása után, önként vállalt sanyargatásba kezdett. Nem evett és nem ivott semmit, még a legnagyobb hőségben sem. Mély megrögzöttséggel hitte, hogy ezzel megmentheti a bűnös lelkeket a pokol tüzétől. Nem törődve törékeny egészségével sem, még egy durva kötéllel is szorongatta saját testét. A hatóságok folytonos vegzálása miatt, többször börtönbe zárták a hazugnak titulált gyermekeket és arra kényszerítették őket, ismerjék be: hazudnak. A külön vallatások sora, azonban mindig teljes egyezést mutatott.

1918 végleg megpecsételte sorsukat, a világot pusztító spanyolnátha járvány őket sem kímélte. A teljesen legyengült Jacinta megbetegedett, s a betegség szövődményeként tüdőgyulladást kapott, melyet tuberkulózis tetézett. Ekkor a kislánynak ismét megjelent a fehér ruhás asszony és felkészítette, kétszer is kórházba fog kerülni, sokat fog szenvedni, míg végül meghal. Valóban kétszer kórházba is került, közben a kezelések miatt elszakították családjától. Ekkor a kis Jacinta végleg felajánlotta szenvedéseit a világ boldogulásáért.

1920-ban, csupán tíz évesen, a sikertelen kezelések után szervezete már nem bírta tovább a kihívásokat. Teljesen egyedül halt meg egy lisszaboni kórházban.

Ami utána következett, az már csak félig leganda és félig igaz. Akik látták halála után nyitott koporsóban feküdni, azt mondták: arcán béke lakozott, mintha élne. A halott testének gennyes sebeiből áradó bűzt pedig virágillatnak vélték gyászolói.

Hasonló megrázó sorsa volt bátyjának, a kis Fransisconak is. Ő még az 1918-as spanyolnátha idején halt meg, szintén tíz évesen, állítólag fénylő arccal.

 

Az immáron szent Fransisco és szent Lucia a fatimai bazilikában nyugszanak. Sírjukon egyszerű felirat nyugtázza: „Akiknek a Miasszonyunk megjelent”

 

S most, 2017-ben ismét egy Fransisco nevű zarándok, de immár pápa járja fatima fénylő bazilikájának márványlépcsőjét, hogy imádkozzon a fehér ruhás asszony szobra előtt és megáldja a szent gyermekek sírját. Fatima misztériuma tovább él, száz év távlatából is sok titkot és szenvedést hordoz. Kérdés csupán csak az marad, hogy a megjövendölt titkok és látomások sokasága kinek és mennyire magasztos?

A bejegyzés trackback címe:

https://napidancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr7812504383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Kulturális érdekességekre vágysz, egy múzeumi bennfentes szemszögéből? Nem elégítenek ki a sablonos, közismert történetek? Itt nem közhelyszerű sztorikat találsz...

Címkék

Achillion (1) Ain Dara (1) Albánia (1) Alexandra Fjodorovna (1) Andrzej Duda (1) Aranykapu (1) Ausztria (1) Avignon (2) Bad Ischl (1) Bari (1) Bécs (1) Bókay-kert (1) bolsevik (1) bombázás (1) botrány (3) celeb (1) Charles Moreau (1) Cova da Iria (1) Demre (1) drágakő (1) Drezda (1) drezdai gyémánt (1) Erős Ágost (1) esterházy (3) Fatima (2) Fatimai titok (1) Ferenc József (1) Ferenc pápa (4) Feszty (1) Forradalom (1) Franciaország (1) Fransisco (1) Ganna (1) gróf (1) Grosz Bella (1) Grünes Gewölbe (1) háború (1) Habsburg (1) Harry herceg (1) Hatalom (1) Helén (1) herceg (1) hettita (1) Hofburg (1) I. Jézus Krisztus (1) II.Erzsébet (1) II. Miklós (1) India (1) Irodalom (2) Itália (1) IX. Piusz (1) Izrael (1) Jacinta (1) Jekatyerinburg (1) Jelcin (1) Jelenés (1) Jézus (1) Jókai (1) Kaiservilla (1) Károly Lajos (1) Képrablás (1) Keresztes háború (1) Kirill (2) Knightfall (1) Komáromi Csillagerőd (1) Korfu (1) Krakkó (1) Krisztus (1) Laborfalvy (1) Lady Diana (1) Laxenburg (1) lemondás (1) Lengyelország (1) Liget Budapest Projekt (1) lopás (1) Lucia (1) Ludovika (1) Lugi Lucheni (1) Madonna (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) Meghan Markle (1) Michael Kretschmer (1) Miksa (1) Mikulás (1) misszió (1) Misztikum (4) mitológia (1) Moszkva (2) műkincstolvaj (2) Munkácsy Mihály (1) Művészet (4) Myra (1) Nápoly (1) Natália nővér (1) Olaszország (1) OMRRK (1) Oroszország (3) ortodox (1) Pantheon (1) Pápa (5) pápa (1) Portugália (1) pravoszláv (1) pszichológia (1) Putyin (2) Raffaello (1) reibergi dóm (1) Róma (3) Romanov (1) Román Csarnok (1) Salamon temploma (1) Santa Claus (1) Schönbrunn (1) Siratófal (1) Sisi (1) sussexi herceg (1) szent (3) Szent Grál (1) Szent Miklós (1) Szépművészeti Múzeum (2) Szép Fülöp (1) Szíria (1) templom (1) Templomosok (1) Teréz anya (1) Titok (1) Törökország (2) Történelem (11) USA (1) V. Celesztin (1) Vatikán (1) Velence (1) Veszprém (1) VI. György (1) VIII. Bonifác (2) VIII. Edvárd (1) Wallis Simpson (1) Windsor-ház (1) XVI. Benedek (1) Zsófia (1) Zwinger (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása